Mosques: Splendors of Islam kitabının müellifi ve dünyaca ünlü iç mimar Leyla Uluhanlı’nın Synagogues: Marvels of Judaism kitabının lansmanı, özel bir sohbet ile Artkolik kurucusu Nazlı Keçili moderatörlüğünde Artkolik’te gerçekleşti.
Sinagoglar, en gizemli ve gösterişli halleri ile dünyaca ünlü iç mimar Leyla Uluhanlı’nın “Synagogues: Marvels of Judaism” kitabında form buldu. Dünyanın en değerli yayınevlerinden biri olarak gösterilen Rizzoli New York tarafından yayınlanan ‘’Synagogues: Marvels of Judaism’’ kitabı birincisi “Mosques: Splendors of Islam” olan kutsal mimarlık serinin devamı niteliğinde olup tıpkı vakitte insanlara bir müsamaha iletisi veriyor.
Doğu ve İslam çalışmaları üzerine aldığı eğitimin akabinde, mimarlık eğitimini tamamlayan, Bakü doğumlu iç mimar Leyla Uluhanlı, tüm İslam dünyasının ihtişamlı simge mescitlerini okuyucularına sunan özel bir koleksiyoner kitabının akabinde Musevi dünyasının ihtişamlı simgesi Sinagogların yer aldığı yeni bir kitaba daha imza attı. Serinin birinci kitabı “Mosques: Splendors of Islam” ile büyük yankı uyandıran ödüllü iç mimar Leyla Uluhanlı artık de ‘’Synagogues: Marvels of Judaism’’ kitabı ile Museviliğin mimari yapılarını okuyucularına sunuyor. Sinagog mimarisi ve tasarımı üzerine bugüne kadarki en kıymetli cilt; yeni sipariş edilen ve arşivden alınan fotoğraflardan oluşan çarpıcı bir diziyle hayata geçiriliyor.
Ödüllü iç mimar Leyla Uluhanlı, Musevi dini mimarisinin çeşitliliğini yansıtan bu kitabında, Dünya’nın dört bir yanından hem eski hem de çağdaş Musevi kutsal alanlarının örneklerini bir ortaya getiriyor. Kutsal Topraklardaki en önde gelen arkeolojik alanlarla başlayarak, dünyanın dört bir yanındaki en eski yapıtlardan en yenilikçi yapıtlara kadar Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya, Kafkasya, İsrail ve Yeni Dünya’daki Musevi kutsal alanlarına uzanan, dünya mimarlık literatürünün en itibarlı yayınları ortasına çıkar çıkmaz giren kitap, Pensilvanya’daki Beth Sholom Sinagogu, Paris’teki Büyük Sinagog, New York’taki Emanu-El Tapınağı ve Dresden’deki Neue Sinagogu üzere şaheserlerin harika detaylarını sergiliyor.
Kitap, tarihçi ve Rochester Üniversitesi’nde Yahudi araştırmaları profesörü olan Aaron W. Hughes tarafından Yahudi tarihi ve sinagogun gelişimi üzerine bir başlangıçla açılıyor. Hughes, Sinagogların tarihini ve gümüş menoralardan ve dokumalardan oyma ahşap dolaplara ve sonsuz ışık fenerlerine kadar ayinle ilgili mobilyaları vurguluyor. Bunun yanı sıra önde gelen akademisyenler Lidia Chakovskaya, Steven Fine, Max Fineblum, Mohammad Gharipour, Samuel D. Gruber, Sergey R. Kravtsov, Michael Levin ve Edward van Voolen, bir dizi etkileyici makalede sinagogların varlıklı ve karmaşık yapısını ve çoklukla trajik olan tarihini yansıtan çeşitli mimari şekilleri keşfediyor.
Fotoğraf sanatının kıssa anlatma hüneri ve büyülü ışık oyunları ile güçlendirilen bu inanılmaz sinagoglar tabiatta ve daha derinlerde bulunan bir geometriyi hatırlatıyor. Coğrafik olarak düzenlenen Sinagogların her kısmı, mahallî Musevi cemaati ve bölgesel sanat, kültür ve geleneklerin sinagog tasarımı üzerindeki tesiri hakkında bir makale ile açılıyor. Okuyucu, İsrail’den Asya’ya, Avrupa’ya ve Yeni Dünya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki sinagogların çarpıcı fotoğraflarıyla karşılanıyor. Bu görsel olarak çarpıcı özet, dünya çapında 60’tan fazla ikonik sinagogun mimari ve tarihî gelişimini gösteriyor.
Şu anda çalışmalarını hem iç mimar olarak, hem de kendi mobilya parçalarının yaratıcısı olarak sürdüren Leyla Uluhanlı, kişiye özel tasarım hizmetiyle öne çıkan By Kepi markasına ilişkin 3 farklı konseptli özel koleksiyon tasarladı. Her biri koleksiyonun diğer parçalarıyla uyumlu, lakin kendi başına da eşsiz; Ottoman, Powdery ve Chino Koleksiyonu olmak üzere toplamda 50 parçalık ürün yelpazesi By Kepi işçiliğiyle tanımlanıyor.