Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Lideri Burhan Sili, ilçede ekim ayında yüzde 70-75’lerde bir doluluk yakalamayı beklediklerini belirterek, “Avrupa, Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere öteki pazar ülkelerle makul bir doluluk oranına ulaşacağımızı öngörüyoruz.” dedi.
Sili, mayısta iç pazarla hareketlenen dönemi dolu dolu geçirdiklerini söyledi.
Okulların açılmasıyla eylülde yerli turist sayısının azaldığını belirten Sili, tesislerin geçen ay ortalama yüzde 80-85 dolulukla hizmet verdiğini kaydetti.
“Yüzde 70-75’lerde bir doluluk yakalamayı bekliyoruz”
Ekim ayında yüzde 70-75’lerde bir doluluk yakalamayı beklediklerini lisana getiren Sili, “Avrupa, Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere öbür pazar ülkelerle makul bir doluluk oranına ulaşacağımızı öngörüyoruz. Birçok bölgeye göre fiyat-kalite istikrarı manasında çok daha uygun bir bölge olmamız nedeniyle talebin daha ağır olduğunu görüyoruz.” dedi.
Salgın nedeniyle olumsuz bir süreç yaşadıklarını hatırlatan Sili, buna karşın hem sayı hem de kişi başı gelir manasında daha üst düzeylere çıktıklarını anlattı.
Alanya bölgesi olarak yalnızca deniz, kum, güneşe değil sıhhat, spor, kültür turizmine de tartı vermek istediklerini söz eden Sili, turizmin 12 aya yayılması manasında orta ve uzun vadeli projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Bölgelerinin kültür turizmindeki değerinin her geçen gün arttığına işaret eden Sili, şöyle devam etti:
“Alanya’da tarihi noktalar çok kıymetli. Selçuklu’nun yazlık başşehri Alanya Kalesi, ilçeyle özdeşleşmiş durumda. Çok önemli sayıda ziyaretçi geliyor. Son devirde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yatırımlarıyla Syedra Antik Kenti bir cazibe merkezi oluyor. Syedra, 3500 yıllık bir tarihe sahip kent devleti. Çok enteresan bölge. Hafriyatlarda Herakles mozaiği, sütunlu cadde, meclis alanı, tanrıça heykelleri, vaftiz mağarası üzere çok sayıda eser ortaya çıkarıldı. Keza ilçemizde Laertes Antik Kenti, Naula Antik Kenti üzere çok kıymetli diğer tarihi yerlerimiz de var.”
Sili, bu tarihi alanlar daha fazla ön plana çıkarıldıkça Alanya’nın kültür turizmi manasında da cazibe merkezi olabileceğini lisana getirdi.
“Dört mevsimi yaşayan kentte, dört mevsim de turizm olmalı”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Alanya Bölge Temsil Heyeti İkinci Lideri Kerim Yılmaz da Alanya turizminin 12 aya yayılması için uğraş gösterdiklerini söyledi.
Alanya’nın kültürel kıymetlerinin turizme kazandırılmasının çok düzgün olacağını söz eden Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
“Kültürel faaliyetlerin olması çok yeterli. Antik kentlerin öne çıkarılması da değerli. Syedra, Laertes, Naula üzere kentlerin, Alanya’mızın turizm bedeline katkı sağlayacağını düşünüyorum. Alanya’yı yurt dışında pazarlarken, daha çok alternatifle daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabiliriz. Dört mevsimi yaşayan kentte, dört mevsim de turizm olmalı. Bunu yalnızca yaz aylarına sıkıştırmak olmuyor. Kış aylarında turizmi, tarihi değerlerimizle daha çok canlandıracağımızı düşünüyorum.”