Deniz Çoban, Süper Lig’de 6. hafta hakem performanslarını değerlendirdi! ‘Haftanın hayal kırıklığı…’

Fanatik hakem yazarı ve eski Süper Lig hakemi Deniz Çoban geride bıraktığımız 6. haftanın hakemlerini değerlendirdi. Çoban, Fenerbahçe – Galatasaray derbisi de dahil olmak üzere tüm hakemlerin performanslarını incelerken haftanın en iyi hakemini ve hayal kırıklığını da açıkladı. İşte Deniz Çoban’ın değerlendirmeleri…

6.Hafta itibariyle, sorunlar ve tepkiler yaşansa da bu haftaya kadar normal üzeri bir hakem tartışma ortamı yaşanmadı. Tüm dikkatim önümüzdeki iki haftalık kritik süreçte. Bakalım önceki yıllarda olduğu gibi önünüzdeki 1-2 hafta yine hakem tartışmalarının zirveye taşındığı haftalar olacak mı?

Fenerbahçe-Galatasaray: Atilla Karaoğlan

Maç süresince hakem iki kez kritik karar vermek zorunda kaldı. Maçta hakemi zorlayacak başka pozisyon olmadı. Bir kaç sarı kart hatasından bahsedecek olsam da derbi maçta konu edilecek hatalar değildi. 36’da savunmanın arkasında topla buluşan Dzeko, Sanchez tarafından düşürülünce Fenerbahçeliler kırmızı kart beklediler. Karaoğlan sarı kartını çıkarttı. Bu pozisyon hakem yorumuna muhtaç bir pozisyondu ve hakemin sarı kart değerlendirmesine yüzde 100 yanlış diyemem.

Ancak bana göre bu pozisyonda kırmızı kart çıksa çok daha doğru olurdu. Çünkü top Dzeko’nun kontrolündeydi ve topu sürerek kaleye ilerliyordu. Faule maruz kaldığında Abdülkerim sağında kalmıştı ve o yetişemeden vuruşunu yaparak, gol atma şansı oldukça yüksekti. 61’de Fenerbahçe lehine çalınan penaltıya ise katılmam mümkün değil. Fred’e Abdulkerim’in faulü gerektiren bir müdahalesi yoktu. Topu Fred ortaladıktan sonra Abdulkerim’in rakibine oldukça dikkatli bir hamlesi vardı. Sonrasında futbol oyununun doğasında olan bir temas gerçekleşti. Penaltı da Abdulkerim’e çıkan sarı kart da yanlıştı.

Beşiktaş – İkas Eyüpspor: Zorbay Küçük

Çok sayıda kart hatası yaptı. Faul, fena hareket değerlendirmelerinde standardı yoktu. Avantaj kuralını çok yanlış uyguladı. 39’da Paulista/Claro, 68’de Rashica/Claro mücadelelerinde Beşiktaşlıların penaltı beklentileri bence gereksizdi, devam kararları doğruydu. 59’da Thiam, kaleci Mert’in müdahalesinde, Zorbay Küçük sarı kartını çıkarttı. Thiam’ın kendisini aldattığını düşündü. VAR müdahalesi gelince karar penaltıya döndü. Mert pozisyonda dikkatsiz kayıyor ve topla oynayamıyor. Rakibine çarparak onu düşürüyor. Verilen penaltı kararı doğruydu.

82’de sarı kartı hak eden Midjsto, kart görmedi. 86’da bu kez masumken hatalı bir sarı kart gördü. Bu kararı alkışlamasına rağmen hakem ikinci sarı kartı göstermedi. Maçın uzatma dakikalarında yine VAR’ın yerinde bir kararıyla bu kez Beşiktaş lehine doğru bir penaltı kararı verildi. Zorbay Küçük, dün akşam maçın kader kararlarında sahada doğru kararı bulamadı. VAR onu kurtardı.

Gaziantep FK-Trabzonspor: Volkan Bayarslan

Volkan Bayarslan gününde değildi. Kart ve faul hatalarıyla dolu bir maç tamamladı. Konsantrasyonu düşüktü. Çok basit temaslarda faul diye oyunu durdururken, net ihlallerde devam kararları verdi. Maçın en kritik kararı 59‘da yaşandı. Trabzonspor’un golü, atak başlangıcında Malheiro’nun rakibine topu kazanırken faul yaptığı gerekçesiyle, VAR müdahalesiyle iptal edildi. Bence de pozisyonda faul kararı verilmesi daha doğruydu. Trabzonlu oyuncu eliyle rakibini yüzünden itiyor. Bunu açıkça görüyorum. Bu itmemin ne kadar etkili olduğunu, pozisyonu yakından izleyen hakem görüyor ve değerlendiriyor. Hakemin görüp değerlendirdiği bir pozisyonda, VAR’ın müdahalesinin gereksiz olduğu kanaatindeyim.

Atakaş Hatayspor-Sipay Bodrum FK: Ümit Öztürk

Süper Lig’de bu sezon ilk kez görev aldı. Ligimizin tecrübeli isimlerinden Öztürk, maç boyu çok sayıda kart hatası yaptı. 19’da Ali Eytemur’un attığı golünü Erce’ye faul yaptığı gerekçesiyle iptal etti. Oysa ki pozisyonda faul yoktu, gol kararı verilmeliydi. 65’de Aboubakar’ın topsuz alanda Ajeti’nin kafasına attığı tokatın karşılığı kırmızı kart olmalıydı, hakem sarı kartla yetindi. 75’de sarı kartla oynayan Aboubakar, Ahmet’in yüzüne kontrolsüz bir müdahalede bulundu. Bu dakikada ikinci sarı karttan atılması gerekirdi.

TÜMOSAN Konyaspor-Net Global Sivasspor: Yasin Kol

Bu sezon ikinci kez düdük çalan Yasin Kol, bir önceki maçına göre daha tutuktu. Bazı kart hataları oldu. 62’de Radakovic’in ceza sahasında Oğulcan’a kayarak müdahalesi nizamiydi. Konyasporluların penaltı beklentisi gereksizdi. 86’da Moutoussamy ile Pedrinho saha içinde gerginlik yaşadılar. Bu iki oyuncu da sarı kartı haketti ancak hakem oyuncuları uyarmayı tercih etti. Elini cebine atmadı. Moutoussamy bu sırada sarı kartla oynuyordu ve hakemin burda ikinci sarıyı çıkartması önemli bir hataydı.

Çaykur Rizespor-Samsunspor: Kadir Sağlam

Haftanın hakem açısından en rahat maçlarından biriydi. Kritik hiç bir pozisyon yaşanmadı. Hakem beş kez sarı kart için elini cenine attı, tüm kart kararlarında haklıydı. Sorunsuz bir maç tamamladı.

Kasımpaşa-Antalyaspor: Burak Pakkan

Bu sezon ilk kez Süper Lig’de boy gösterdi. Kart ve faul standardı ortalama üzerindeydi. Geçtiğimiz hafta yönettiği 1.Lig’deki Kocaelispor Manisa FK maçında üç kez kırmızı kartına başvurmuş ve tüm kararlarında doğruyu bulmuştu. Bu hafta da kaldığı yerden devam etti ve yine çok doğru bir şekilde 77’de Brekalo’nun Erdal’a yaptığı yaralayıcı harekete kırmızı kartını çıkarttı. VAR’a sırtını yaslayan hakemlerden olmadı.

Adana Demirspor-Corendon Alanyaspor: Emre Kargın

Geçen yıl Süper Lige terfi eden Emre Kargın’ın genelde başarılı yönettiği maçlara şahitlik ettik. Bu maçta da sonucu etkileyecek hata yapmadı, vasat bir yönetimi vardı. Ancak kart kararları ve faul standardı diğer maçlarına göre daha tutarsızdı.

Göztepe-Bellona Kayserispor: Ozan Ergün

Lige yeni adım atan ve ikinci maçını yöneten Ozan Ergün, bir önceki maçına oranla daha iyiydi. Faul ve kart standardı yerindeydi. 15’de VAR müdahalesiyle, ofsayt gerekçesiyle iptal edilen Göztepe golünde, video odası çok büyük bir hataya düştü. Ofsayt animasyonunun hazırlandığı sekansta top, Göztepeli oyuncuya değil, rakibinin eline temas ediyor. Bu büyük yanılgı sebebiyle Göztepe’nin nizami golü iptal edildi.

Haftanın Hakemi: Burak Pakkan

Haftanın Hayal Kırıklığı: Zorbay Küçük