Bebekten sonra eşleri neler bekliyor?
İlişki terapistleri John&Julie Gottman’ın yaptığı araştırmalara göre;
- Hem anne hem baba ne kadar çaba gösterse de takdir görmüyormuş gibi hissediyor.
- Bebek doğduktan sonraki ilk yılda ilişkideki çatışmaların sıklığı ve yoğunluğu artıyor.
- Annenin cinsel isteğinin doğumdan sonra aşırı derecede düşmesi ve ilk yıl boyunca düşük kalması normaldir ama sonuç olarak seks belirgin şekilde azalmaktadır.
- Anneler genelde bebekle çok ilgilidir ama yorgun düştükleri için eşlerine duygusal olarak pek bir şey sunamazlar.
- Anne ve babalar kişisel kimliklerinde büyük değişimler deneyimlerler, değer yargıları ve hayattaki amaçları değişir.
- Anne baba için bebeğin hayatında ilk kez yapacağı şeyler onlar için dünyadaki en önemli şeyler olur.
- Anne babalar kendi anne babalarından daha iyi anne babalık sergilemek isterler ama bu kimi zaman büyük bir strese neden olur.
- Bebek doğduktan hemen sonra bir çok kadın akraba ve dost, anneye ve bebeğe yardımcı olmak için onların çevresinde toplanır ama bu kadın topluluğu yeni babaları dışlayabilir. Kimi zaman babalar bu durumda evden ve anne ile bebekten uzak durarak tepki gösterebilirler.
- Bebek de eşiyle mutsuz ilişki yürüten babadan duygusal olarak uzaklaşır ama mutsuz anneden uzaklaşmaz. Babadan uzaklaşma bebek için trajik sonuçlar doğurabilir.
Bebek doğduktan sonra neler yaşayacağımıza dair gerçekçi beklentilerimizin olmaması, daha ziyade tatlı hayallerimizde yaşıyor olmak ya da destek istememek yaşanma ihtimali yüksek olan sorunlar için gerekli zemini oluşturabilir. Annedeki hormonal değişimler, her iki ebeveyn için de artan sorumluluklar, maddi zorluklar, değişen yaşam koşulları ve daha pek çok şey bebeğin varlığına uyum sürecini zorlaştırabilir.
Ama yine de bebek sahibi olduktan sonra yaşanan şeyler sadece bunlar olsaydı doğum oranımız gittikçe düşerdi elbette. Neyse ki tüm hikaye bu değil. Bebek sahibi olmak çok özel ve çok güzel anlar deneyimlemektir!💚