Özellikle genç ve kadın girişimcilerin tarım ve gıda sektörüne yönelmelerini amaçlayan girişim programlarına bir yenisi daha eklendi.
Toros Tarım, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) paydaşlığında gerçekleştirilen ve Sürdürülebilir Tarım Bilimsel Ar-Ge Kooperatifi tarafından yürütülen AGRI Tech Ön Kuluçka Programı’nı tanıttı.
Bu programla tarım sektöründe yenilikçi iş fikirleri geliştiren girişimci adaylarına; alanında uzman isimlerden mentorluk, iş modeli rehberliği ve kuluçka programlarına hazırlık fırsatları sunulacak.
Program sonunda fikirlerini somut projelere dönüştürme konusunda başarılı olan, jürinin seçeceği ilk üç katılımcıya toplam 18 bin dolar tutarında “Tohum Sermaye” desteği verilecek.
Çiftçilerin baskın tutum ve davranışlarından hareketle karar alma süreçlerini ve tarımsal faaliyetlerdeki tercih ve beklentilerini daha iyi anlayabilmek ve sektöre katkı sağlayacak aksiyon ve çözüm önerilerini keşfetmek adına yapılan “Toros Tarım Çiftçi Anketi”nden elde edilen içgörüyle; bitki beslemede yenilikçi yaklaşımlar ve iyi tarım uygulamalarının nesilden nesile aktarılmasını desteklemek için hayata geçirilen söz konusu programın tanıtımı, Toros Tarım ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.
2050’de dünya nüfusunun 10 milyara ulaşmasının beklendiğini hatırlatarak önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği kaynaklı aşırı iklim olayları, sürdürülebilir olmayan tarım teknikleri ve tedarik zincirleri, yerel gelir kaynaklarının azalması, ormansızlaşma, arazilerin ve su havzalarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilememesi gibi sebeplerden dolayı tarım ve gıdanın oldukça olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Genel Müdürü Ahmet Eren, “Değişen dünyada ve ekonomik koşullarda amacımız çiftçilerimizin rekabet gücünü artırmak ve çevresel etkileri azaltmak. Bu dönüşümde teknolojinin ve yenilikçi iş modellerinin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu dönüşümde, Türk tarımının sürdürülebilirliğine de hizmet etmek ve sektördeki ihtiyaçlara sürdürülebilir, öncü ve yenilikçi çözümler sunma misyonumuzu yerine getirmek için yeni bir adım daha attık ve AGRI Tech Ön Kuluçka Programı’nı hayata geçirdik” dedi.
13 girişimci programa kabul edildi
Program ile tarım sektöründe çalışmayı arzulayan girişimci adaylarının tarım ve gıda sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlamalarını, fikirlerini uygulanabilir projelere dönüştürmelerini ve tarım sektöründe etki yaratmaya yönelik işletmeler kurmalarını desteklemeyi amaçladıklarını vurgulayan program paydaşları şu bilgileri verdi: “Sürdürülebilir tarımın teknolojiyle buluştuğu bu platforma 28 şehirden toplam 58 başvuru aldık. 16 farklı kategoride yapılan başvuruların yaklaşık %30’unu kadın, %70’ini erkek girişimci adayları oluşturdu. Program başarı kriterlerine göre yapılan değerlendirmenin ardından, 10 farklı şehirden 13 girişimci adayı AGRI Tech Ön Kuluçka Programı’na kabul edildi. Dünya genelinde girişimcilik ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı yaklaşık %20; Türkiye’de ise bu oran %13-14 civarında olmasına rağmen ne mutlu ki, ön kuluçka programına kabul edilen girişimlerin %27’sini yine kadınlar oluşturdu. Kuluçka programlarına hazırlanmak konusunda deneyimli işletmeciler ve uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından mentorluk hizmetleri, eğitimler, ekosistem network’ü ve yatırımcılarla iletişim ağı oluşturma gibi alanlarda çeşitli destekleri kapsayan ön kuluçkayı başarıyla tamamlayan girişimci adayları, uygun şartları karşılamaları halinde girişimcilik yolculuklarına İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin kuluçkasında devam edecek.”
Basın toplantısında verilen bilgilere göre, programın sonunda girişimciler, projelerini tanıtabilecekleri bir ‘Demoday’ etkinliği ile mezun olacak.
Bununla birlikte fikirlerini geliştirerek somut bir projeye dönüşebildiğini gösterebilen, jüri değerlendirmesiyle seçilecek üç başarılı girişimcinin her birine 6 bin dolar ‘Tohum Sermaye’ verilerek projenin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların başlatılmasına katkı sağlanacak.