Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: Kırmızı kart ve penaltıyı atladı!

Süper Lig’in 8. haftası geride kaldı. Galatasaray Alanyaspor’u mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Gazetemizin hakem hocası Deniz Çoban, sekizinci haftada düdük çalan hakemlerin performanslarını değerlendirdi.

Trendyol Süper Lig’de 8. hafta sona erdi. Galatasaray, Alanyaspor’u 1-0 mağlup ederek liderliğini sürdürürken Beşiktaş, Gaziantep FK deplasmanından son dakikada yediği golle bir puanla ayrıldı. Trabzonspor Hatay deplasmanından bir puan alırken Fenerbahçe haftayı BAY geçti. Gazetemizin hakem hocası Deniz Çoban, sekizinci haftada düdük çalan hakemlerin performanslarını değerlendirdi.

İlk sekiz haftayı geride bıraktık ve milli araya geldik. Hatalar fazlalaşmaya ve tepki toplamaya başladı.

Bu durum çok sürpriz değil. Çünkü göz önünde olan ve atmosferi yüksek maçlara, ligde 10 maç tecrübesine dahi sahip olmayan isimler çıkıyor.

Özellikle ceza sahası pozisyonlarında hakem kararları çok başarısız. Çalınan ve çalınmayan penaltılar son iki haftaya neredeyse damga vurdu. Bazen VAR imdada yetişti bazen de VAR’lar da gereğini yapmadı.

Bu milli ara hakemlerin soluklanması, eksikliklerini gidermeleri açısından imdada yetiştişmiş görünüyor. Bu arayı MHK iyi değerlendirmeli, en çok hata yapılan hususlarda hakemlere ilgili uyarıları yapmalı.

Haftanın Hakemi: Ali Şansalan
Haftanın Hayal Kırıklığı: Alper Akarsu

Galatasaray-Alanyaspor: Mehmet Türkmen

Hakemin tutarsız düdüklerinin çoğunlukta olduğu bir maç izledik.

9’da Mertens top uzaklaştıktan sonra Augusto’ya dirseğiyle bir hamlede bulundu. Bu pozisyonda Mertens kırmızı kartla cezalandırılmalıydı. Çünkü Mertens top için mücadele etmiyorken, dirseğiyle rakibine “şiddetli hareket” te bulunmuştu.

Şiddetli hareketin kural kitabındaki tanımında şu ifade geçiyor: “Top için mücadele edilmeyen durumlarda, rakip oyuncunun veya diğer herhangi bir kişinin kafasına veya yüzüne, eliyle veya koluyla bilerek vuran bir oyuncu, kullanılan güç çok hafif/göz ardı edilebilir olmadığı sürece şiddetli hareketten suçludur ve kırmızı kartla cezalandırılır.” Bu ifade maçta yaşananlarla bire bir örtüşüyor. Bu pozisyonda VAR uyarısının da gelmesi gerekirdi.

71’de Balkovec’in ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda hakemin devam kararı doğruydu.

84’de Barış Alper Yılmaz’ın kafa vuruşunda top auta gitti ancak topa hamle yaparken rakibinin sol ayağına darbesi penaltıyı gerektiriyordu.

88’de Galatasaray hücumunda Salla’nın yerde kaldığı pozisyonda ise penaltı beklentileri gereksizdi. Pozisyonda penaltı yoktu.

Gaziantep FK-Beşiktaş: Muhammet Ali Metoğlu

Maçın genç ve tecrübesiz ismi Muhammet Ali Metoğlu, bir pozisyon dışında, çok fazla kritik pozisyonla karşılaşmadığı bir maçı sorunsuz tamamladı. Faul ve kart hataları oldu ama sonuca tesir edecek kararlar değildi.

27’de İmmobile, kaleci Diudis tarafından düşürülünce hakem devam dedi. Ancak VAR yerinde bir müdahaleyle hakemi bu yanlıştan çevirdi ve doğru bir penaltı kararı verildi.

41’de Gaziantep FK golünün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Pozisyonun başında sol kanatta Emre Taşdemir ofsayt pozisyonundaydı.

Hatayspor-Trabzonspor: Kadir Sağlam

Faul ve kart standardı vasat altındaydı. Çaldığı ve çalmadığı düdükler arasında tutarsızlıklar vardı.

İtirazlarda bazen çok tavizkar olurken, bazı itirazlara da çok sert tavır takındı.

41’de Aboubakar Trabzon savunmasının arkasına sarkarak kaleciyle karşı karşıya pozisyonda ilerlerken hatalı bir faul düdüğüyle Hatayspor atağını kesti. Hatayspor’un önemli bir gol fırsatını elinden almış oldu.

Rizespor-Antalyaspor: Burak Pakkan

Önceki maçlarına göre daha tutuktu. Fazla sayıda kart hatası yaptı.

34’de çok tartışılan pozisyonda Rizesporlular elle oynama gerekçesiyle penaltı beklediler ancak bu beklentileri yersizdi. Top direkten savunma oyuncusunun doğal konumdaki eline gelmişti.

72’de Rizeli Varesanovic’in rakibini omzundan açıkça çektiği pozisyonda ikinci sarı karttan oyundan atılması gerekirdi.

Kasımpaşa-Bodrum FK: Direnç Tonusluoğlu

Hatalı kararlarının haftaya damga vurduğu kanaatindeyim.

34’de Kasımpaşalı Fall mükemmel bir gol attı ama VAR Onur Özütoprak’ın gereksiz müdahalesine, hakem de uyunca gereksiz ve hatalı bir gol iptali yapılmış oldu.

45’de Bodrumlu Seferi ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü ama bu sarı kart yanlıştı.

Göztepe-Sivasspor: Ali Şansalan

Sorunsuz bir maç tamamladığını düşünüyorum. 23’deki hatalı serbest vuruş yönetimi haricinde eleştirebileceğim bir kararı yoktu.

Cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Kartlarını genellikle yerinde kullandı.

Başakşehir-Kayserispor: Yasin Kol

Yasin Kol’un kartlarında standardı yoktu. 46’da elle oynama gerekçesiyle Başakşehir lehine penaltı çaldı ancak topun ele teması yoktu. Neyse ki VAR, bu skandal hatayı düzeltti.

90+5’de Ackah’ın rakibine kayarak yaptığı faulde ikinci sarı kartı görerek oyundan atılması gerekirdi.

Konyaspor-Eyüpspor: Erkan Özdamar

Geçtiğimiz yıl 1.Lig hakemliğine düşürülen Özdamar, tekrar Süper Lig’e döndü.

Maçta tek kritik pozisyon yaşandı. Onda da hata yaptı. 88’de Prip’in ortasında, savunmada Claro’nun koluna gelen topta, Konyaspor lehine penaltı kararı verilmesi gerekirdi. Hakem hatalı şekilde maçı devam ettirdi.

Adana Demirspor-Samsunspor: Alper Akarsu

Ligin genç ve tecrübesiz ismi Akarsu, hatalarla dolu bir maç yönetti. Özellikle disiplin anlamında eksiklikleri göze çarptı.

5’de Adana Demirspor lehine çaldığı penaltı hatalıydı. Yusuf’a yapılan ve penaltıyı gerektiren bir hamle yoktu.

46’da Salih rakibinin ayağına kontrolsüz şekilde bastı. Hakem devam dedi. Oysa bu pozisyonda Salih ikinci satı kartla oyundan ihraç edilmeliydi.

51’de Samsunspor hücumunda ceza sahası içinde Van Drongelen’in yerde kaldığı pozisyonda Samsunspor lehine penaltı çalınması gerekirdi.