PrizmaBetGüncelGirişAdresiHızlıveGüvenilirErişim!

Dinozor çağında konutunuz tam olarak neredeydi? Bu harita karşılığı veriyor… #prizmabet

Dinozorlar çağında yaşasaydınız, konutunuz Dünya’nın neresinde olurdu? Merak ediyorsanız, karşılık bu haritada zımnî… Antik dünya haritası, kıtaların nasıl bölündüğünü ve yine şekillendiğini ortaya koyuyor. Kuzey Arizona Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar kullanılarak oluşturulmuş.

Bildiğimiz formuyla Dünya’nın görünümü, yani kıtaların ve okyanusların yerleşim tertibi aslında nispeten yeni. Bugün gördüğümüz Avrasya, Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya’nın kara ve denizleri, birbirine benzeri formda yerleştirilmiş geniş tektonik levhaların eseri. Lakin bu yapboz kesimleri, çok yavaş da olsa hareket ediyor. Bir insan ömrü içinde bunu fark etmek mümkün değil lakin milyonlarca yıl ölçeğinde geri gidersek, Dünya’nın kara kütleleri onu bize büsbütün farklı bir gezegen üzere gösterebilir.

PALEOMAP Projesi’nden C. R.Scotese’nin levha tektoniği bilgileri ve paleocoğrafik haritalarının yardımıyla, eski bir Google mühendisi olana Ian Webster tarafından yeni bir uygulama oluşturuldu ve bu uygulama vakitte geriye gitmemize ve milyonlarca yıl evvel Dünya’nın nasıl göründüğüne göz atmanıza imkan veriyor.

Web uygulaması Pangea üstün kıtası çağında 240 milyon yıl öncesinden gezegenimizin bir görünümü ile açılıyor, lakin 750 milyon yıl öncesinden günümüze kadar olan görünümleri seçme imkanınız da bulunuyor. Masaüstü kullanıcıları için, sol ve sağ tuşları basılı tutarsanız klavye ile kıtaların parçalanmasını ve nihayetinde bugün bildiğimiz hali oluşturmasını bile izleyebilirsiniz.

Uygulamayı buradan açabilirsiniz.

Harita ayrıyeten, birinci omurgalılar, birinci homininler ve dinozorların yok oluşu üzere Dünya’daki ömür tarihindeki kıymetli anları görmenizi sağlayan seçeneklere de sahip. Web sitesi, aradığınız bölgede yakınlarda hangi dinozorların yaşadığını da gösteriyor. Örneğin, Eustreptospondylus, Jurassic periyodunda şu anda İngiltere olarak bilinen yerde yaşayan bir etoburdu.

Daha da ilginci, arama çubuğuna bir pozisyon girerek, milyonlarca yıl evvel pozisyonun nerede olduğunu da öğrenebiliyorsunuz. Örneğin oturduğunuz semti yazarak ve belirli bir vakit dilimi girerek, semtinizin dinozorlar çağında nerede olduğunu görme talihiniz var.