Bankaların Karlarına ve Risklerine Dikkat Çeken Açıklamalar Geldi #Vdcasino
Foreks Haber’in 2023 yılı 1.çeyrek finansal sonuç beklentileri anketi sonuçlandı. Bankalarda beklentilerini yayımlayan Goldman Sachs da vardı. S&P ise Türk bankalarında gördüğü riskleri açıkladı. S&P, ‘Türk bankalarının olumsuz piyasa duyarlılığına …
Foreks Haber’in 2023 yılı 1.çeyrek finansal sonuç beklentileri anketi sonuçlandı. Bankalarda beklentilerini yayımlayan Goldman Sachs da vardı. S&P ise Türk bankalarında gördüğü riskleri açıkladı. S&P, ‘Türk bankalarının olumsuz piyasa duyarlılığına, artan riskten kaçınmaya ve küresel likidite azalmalarına karşı kırılgan’ olduğunu açıkladı. Avrupalı kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings de ‘Türkiye’nin mevcut politika bileşimi, ağırlaştırılmış dış dengesizliklere yol açıyor’ ifadelerini kullandı.
2023 yılı 1.çeyrek bilanço anketi sonuçlandı.
Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilanço sezonu 19 Nisan’da Arçelik ile başladı.
Bankacılık sektörü bilanço dönemi ise 26 Nisan tarihinde Akbank ile başlayacak.
Bankacılık sektöründe öne çıkan dinamikler, TL kredilerdeki büyümenin bir önceki döneme göre hafif hızlanması, TL mevduat büyümesinin TL kredi artışının üzerinde gerçekleşmesi, TL tarafta mevduatın krediye dönüşüm oranının önceki çeyreğe göre 5 puan kadar iyileşmesi ve güçlü aktif kalitesinin artan karşılık oranları ile birlikte korunması olarak sıralanıyor.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2023 yılı birinci çeyrek dönemine ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 2 Mayıs 2023 olarak açıklandı.
Türk banka hisselerine yönelik Goldman Sachs da geçen günlerde beklentilerini açıklamıştı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, gelişmekte olan piyasa bankacılık sistemlerinin uluslararası finansal şartlardaki sıkılaşmadan kaynaklı baskı altında olduklarını, Türkiye ve Tunus’un en fazla risk altındaki 5 gelişmekte olan piyasa bankacılık sistemi arasında bulunduklarını bildirdi.
Temel senaryoda Türk bankalarının, hükümet ödemeler dengesi risklerini kontrol altında tutabildikçe, borç çevirme oranında ılımlı bir düşüş olsa da dış finansmana erişim kabiliyetlerini devam ettireceklerini öngördüklerini vurgulayan S&P, “Türk bankalarının olumsuz piyasa duyarlılığına, artan riskten kaçınmaya, küresel likidite azalmalarına ve yüksek finansman maliyetlerine kırılgan olduklarını değerlendiriyoruz” dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings Türkiye’nin mevcut politika bileşiminin ağırlaştırılmış dış dengesizliklere yol açtığını savundu.
Scope, yabancı yatırımcıların Türk hükümetinin iç borcundaki payının, 2017’deki yüzde %19,4’ten Şubat 2023’te sadece yüzde 0,7’sine düştüğüne dikkat çekti.