Türkiye’nin güç dönüşümüne öncülük eden önder güç şirketi Enerjisa Enerji ile Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation iştiraki, lastik bölümüne sürdürülebilirlik alanında öncülük eden Brisa, İzmit ve Aksaray fabrikalarında güç verimliliği sağlamak üzere harekete geçti. İş birliği kapsamında sağlanacak finansman ve performans modeliyle tesislerin tüm ısıtma ve soğutma sistemlerini dönüştürerek daha verimli hale getirecek projenin Güç Performans Mukaveleleri imzalandı.
Enerjisa Güç CEO’su Murat Pınar ve Brisa CEO’su Haluk Kürkçü’nün bir araya gelerek imzaladığı mutabakat ile birlikte, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarının doğal gaz ve su tüketimleri azalacak, güç verimliliği sağlanacak ve sürdürülebilirlik gayelerine katkı verilecek.
Sistemin ekonomik ömrü boyunca 2,4 Milyar TL’lik rekor tasarruf sağlanacak
Her fabrikanın kendi iç süreç ve teknolojisine özel olarak tasarlanmış ısı pompaları sayesinde, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarında yıllık olarak 117 Milyon TL’lik güç tasarrufu ve 2,2 Milyon TL’lik su tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Bu tasarruf fiyatının ise güç verimliliği uygulamalarının ekonomik ömrü boyunca net bugünkü kıymet olarak (NBD) toplamda 2,4 Milyar TL tasarrufa ulaşması bekleniyor. Bu muahede güç maliyetlerinin en büyük kalemlerden biri olduğu üretim iktisadında, bölüme örnek olacak bir iş birliği oluşuyor.
İşimin Gücü çatısı altında, 2022 yılında başlanan ve 2023 yılında devreye alınacak yenilenebilir güç ve verimlilik projeleriyle 68 bin tonun üzerinde karbon salımı önleneceğini belirten Enerjisa Güç CEO’su Murat Pınar sözlerine şöyle devam etti: “Her geçen gün artan güç gereksinimi, gerek güç verimliliği gerekse güç tasarrufunu bir mecburilik haline getirdi. Gücün bu derece ön plana çıktığı bir noktada güç verimliliğinin sağlanması, güç üretimi – iletimi ve tüketimi alanında yapılacak çalışmaların bir bütün olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Enerjisa Güç olarak İşimin Gücü çatısı altında sorumluluklarımızın şuuruyla güç verimliliği uygulamalarını müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Bu uygulama kapsamında dalda rol model olan; yenilikçi, tesir odaklı ve sürdürülebilir eser ve hizmetler geliştiriyoruz.
Daha güzel bir gelecek maksadıyla yürüttüğümüz güç verimliliği alanındaki iş birliklerimize Brisa ile devam etmekten son derece mutluyuz. Bu projede suram tamamlandıktan sonra Brisa İzmit fabrikasında 21 ay mühletince, Brisa Aksaray fabrikasında ise 15 ay mühletince performans garantisi vererek sistemin işletilmesinden, bakımından ve veriminden Enerjisa olarak biz sorumlu olacağız. Geliştirdiğimiz model sayesinde projelerin mühendislik tahlili ve finansmanı da tekrar Enerjisa tarafından sağlanacak olup, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarına kurulacak ısı pompası fabrikanın ilerleyen devirdeki muhtaçlıkları göz önüne bulundurularak gerekli genişleme altyapılar hazırlanarak kurulacaktır. Bu formda bakıldığında hem tasarruf sağlayan, hem kendi kendini ödeyen, hem de mukavele sonunda büsbütün müşteriye kalan ve tüm bu süreçlerde de Enerjisa’nın uzman takımının her evresiyle şahsen ilgilendiği bir model.”
Brisa, fabrikalarında ısı pompası kurulumları ile yılda 6 bin 666 hanenin ısınma muhtaçlığı, 458 hanenin ise su muhtaçlığı kadar tasarruf sağlayacak
Brisa fabrikalarına kurulacak ısı pompası sistemleri ile yakıt kaynaklı karbon salımında azaltım sağlanacağını belirten Brisa CEO’su Haluk Kürkçü, “Brisa olarak iki fabrikamızla birlikte Türkiye’nin endüstride ve üretimde öncü şirketlerinden biriyiz. Çabucak çabucak her üretim faaliyetinin güç tüketimi ile ilgisini göz önünde bulundurduğumuzda, enerjinin verimli kullanılmasının, sürdürülebilir kalkınmanın ön şartlarından biri olduğu şuuru ile hareket ediyoruz. Güç verimliliği projeleri bizim için iklim değişikliği ile çaba kapsamında belirlediğimiz amaçlarımıza ulaşmada da en büyük önceliklerimizden bir tanesi. 2050’de net sıfır emisyon amaçlarımıza giderken karbonsuzlaşma yol haritamızda bu kadar büyük bir adım atmış olmaktan gurur duyuyoruz. İş birliğimiz kapsamında Enerjisa’nın kuracağı ısı pompası sayesinde fabrikalarımızda kullanılan soğutma sisteminden açığa çıkan ısı, ısıtma olarak fabrikalarımıza geri kazandırılacak ve böylelikle doğal gaz ve su kullanımından tasarruf sağlanmış olacak. Proje sayesinde yılda 4 kişilik 6 bin 666 hanenin ısınma gereksinimi, 458 hanenin ise su gereksinimi kadar tasarruf sağlayacağız. Projemiz her iki fabrikamızda da yıl sonuna gerçek devreye girecek. Bu iş birliği kapsamında emek veren tüm Brisa ve Enerjisa takımlarını kutluyorum” dedi.
Sürdürülebilirlik ismine öncü adımlar atmaya devam edeceklerinin altını çizen Kürkçü, “Brisa’da her işi düşünmeye sürdürülebilirlik ile başlıyoruz. Sürdürülebilirliği düşük karbon iktisadına geçiş, düşük temas iktisadına geçiş ve sosyal-kültürel dönüşüm olmak üzere üç ana odakta ele alıyoruz. Bu kapsamda; emisyon azaltım amaçlarımızı 1,5 derece senaryosuna nazaran hesapladık. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) inisiyatiflerinden Bilim Temelli Maksatlar Girişimi’ne onaylattık. Amacımız; 2030 yılına kadar direkt emisyonlarımızı yüzde 56 azaltmak ve 2050’de net sıfıra ulaşmak.” diyerek kelamlarını tamamladı.
Enerjisa Güç tesir odaklı sürdürülebilirlik yaklaşımıyla yaşadığımız dünya için verimli çalışmalar gerçekleştirmeye ve müşterilerinin farklı gereksinimlerine özel entegre tahliller sunmaya devam ediyor.