Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetlerindeki daralma, hizmetler tarafında olumlu rakamların gerilemesi ve sanayi sektörünün bir gerileme sürecine girmesiyle Ağustos ayında yoğunlaştı.
Bölgenin Satın Alma Yöneticileri Endeksi büyümeye işaret eden 50 eşiğini altına düşerek 47’ye gerilerken bu rakam Bloomberg anketindeki herhangi bir ekonomistin öngördüğünden daha kötü bir sonuç oldu.
Hizmetler faaliyeti tarafomda geçen yılın sonundan bu yana ilk kez daralırken beklenti, yakın zamana kadar talebin güçlü olduğu sektörde büyümenin devam edeceği yönündeydi.
Rakamlar, salgının ilk dalgasının ekonomiyi Mayıs 2020’de büyük bir durma noktasına getirmesinden bu yana genel aktivitenin en hızlı şekilde düştüğü Almanya’da özellikle vahimdi. Fransa üretimde düşüşünü üçüncü aya taşırken, bölgenin geri kalanı daha ılımlı daraldı.
Hamburg Ticaret Bankası Baş Ekonomisti Cyrus de la Rubia yaptığı açıklamada, “Euro Bölgesi’nin hizmet sektörü ne yazık ki imalatın zayıf performansına paralel olarak gerileme emareleri gösteriyor. Hizmet şirketleri geçen yılın sonundan bu yana ilk kez faaliyetlerinde daralma olduğunu bildirirken imalat sektöründeki üretim yeniden düştü” değerlendirmesinde bulundu.
De la Rubia, rakamların Euro Bölgesi ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 daralacağını gösterdiğini, buna karşılık Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde yüzde 0,3’lük büyüme yaşandığını belirtti.
Yavaşlayan aktivite faizlerde duraksamayı destekliyor
Rapor, Eylül ayında başka bir faiz artırımı ile duraklama arasında kararsız olan Avrupa Merkez Bankası için çok önemli bir anda geldi. Yavaşlayan aktivite ikinci duraklamayı destekleyecek olsa da, S&P Global’in Çarşamba günü yayınladığı PMI raporu inatçı fiyat baskılarına ilişkin bir uyarıyı da beraberinde getirdi.
S&P Global, girdi maliyeti ve TÜFE’nin ana oranlarının kısmen ücretler nedeniyle Ağustos ayında yükseldiğini belirtti. Veriler hâlâ son 2,5 yılın çoğunda görülenden çok daha düşük baskıların sinyalini veriyordu.
De la Rubia konuyla ilgili, “ECB Başkanı Christine Lagarde, ekonominin daha yüksek ücretler ve daha düşük üretkenlikle karşı karşıya kalabileceği ve bunun da daha yüksek enflasyona yol açabileceği yönünde alarm Verdi. En azından geniş hizmet sektörü için bu endişeler gerçeğe dönüşmek üzere gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
İşe alımlar durma noktasına geldi
Kötüleşen ekonomik beklentilere karşı şimdiye kadar dirençli kalan işgücü piyasasının sıkıntıyı hissetmeye başladığına dair işaretler de vardı. S&P Global, şirketlerin önümüzdeki yıl için daha kasvetli bir görünümle karşı karşıya kalması nedeniyle işe alımların neredeyse durduğunu söyledi.
İş güveni, büyük ölçüde birikmiş işlerin azalması nedeniyle düştü. Raporda, şirketlerin ayrıca “yurt içi ve ihracat pazarlarındaki daha geniş ekonomik yavaşlamalara ilişkin” endişelere de değindiği belirtildi.
Çarşamba günü erken saatlerde Almanya ve Fransa’ya ilişkin veriler daralma gösterdi. Avustralya’dan gelen önceki rakamlar derinleşen bir çöküşe işaret ederken, Japonya’ya yönelik bir ölçüm sağlam bir büyüme gösterdi. Birleşik Krallık’taki rakamların hafif bir büyümeye işaret etmesi muhtemelken, ABD’deki rakamların istikrarlı bir büyüme göstermesi bekleniyor.