Wall Street endeksleri ABD’de açıklanan güçlü işgücü piyasası verilerinin Fed’in büyük bir faiz indirimine gideceği beklentilerini azaltmasının ardından günü yatay şekilde tamamladı.
İsrail’in İran’a yönelik misilleme saldırısı düzenlemesi beklentisi de piyasaları tedirgin eden bir diğer faktör. Vadeli endeksler hafif ekside.
Asya’da Çin’deki resmi tatil devam ederken, Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri düştü. Hong Kong’da işlem gören Çin şirketleri göstergesi yüzde 4,9’a varan bir kayıpla, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşviklere ilişkin iyimserlikle beslenen 13 günlük ralliyi sona erdirdi. Hang Seng Endeksi yüzde 4,5’e varan düşüşle neredeyse son iki yılın en büyük gün içi düşüşünü yaşadı.
Japon hisseleri, Ishiba’nın ekonominin ilave bir faiz artışına hazır olmadığını söylemesinin ardından Topix endeksinin yüzde 1’den fazla yükselmesiyle ralli yaptı.
Yen dolar karşısında son bir ayın en düşük seviyesine gerileyerek Çarşamba günkü yüzde 2’lik düşüşünü genişletti.
Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız yükselişini dördüncü güne taşırken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki günde 6 baz puan yükseldi.
Piyasalarda İsrail gerginliği
İsrail, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’la girdiği çatışmalarda sekiz askerinin öldüğünü, genişleyen kara harekatında ilk kayıplarını verdiğini açıkladı.
Güney Lübnan’a takviye birlikler gönderen İsrail jetleri İran destekli gruba yeni hava saldırıları düzenledi. İsrail’in Lübnan’a saldırısı ve İran’ın İsrail’e füze yağdırması, Orta Doğu’da geniş çaplı bir savaş çıkacağı korkularını arttırdı, enerji piyasalarını sarstı ve İsrail’in gelişmiş ülkelerdeki müttefiklerini ve diğer büyük güçleri gerilimi azaltma arayışına itti.
Tahran’ın hafta başındaki füze saldırısının ardından, İsrail’in bu ülkeye yönelik de bir misilleme saldırısı düzenlemesi bekleniyor.
Çarşamba günü bir telefon görüşmesi yapan G-7 liderleri, bölgesel bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmadığını ve diplomatik bir çözümün hâlâ mümkün olduğunu söylediler.
ABD Başkanı Joe Biden İsrail’in misilleme olarak İran’ın nükleer tesislerine saldırmaktan kaçınması gerektiğini söyledi. İsrail’in İran’a saldıracağı endişesi petrol fiyatlarını yükseltti.
Brent ham petrolü ağustos ayından bu yana en uzun günlük kazanç serisini gerçekleştirerek varil başına 75 dolara doğru tırmanırken, ABD tipi ham petrol 71 dolara yaklaştı.
Citigroup’a göre İsrail’in İran’ın ihracat kapasitesine yönelik büyük bir saldırısı günlük 1,5 milyon varillik arzı piyasadan çekebilir. Francesco Martoccia’nın da aralarında bulunduğu kurum analistlere göre, İsrail’in aşağı havza varlıkları gibi küçük altyapıları vurması halinde 300 bin ila 450 bin varil üretim kaybı yaşanabilir.