Bloomberg HT’ye konuşan Mobius Capital Partners Kurucusu ve Portföy Yöneticisi Carlos Hardenberg, ABD seçimleri sonrası küresel piyasalardaki son gelişmeleri ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi.
Merakla beklenen ABD seçimleri geride kaldı. Trump’ın başkan seçilmesinin emtia üzerinde nasıl bir etkisi olacağını değerlendiren Hardenberg, büyük resme bakıldığında emtianın Çin ekonomisindeki talebe bağlı olarak şekillendiğini ve aynı zamanda ABD’nin ve küresel ekonominin de emtia üzerinde büyük bir rolünün olduğunu kaydetti.
“ABD seçimi sonrası tarifeler ve ticaret anlaşmaları ile alakalı olarak resim daha da netleşti.” diyen Hardenberg, ABD ekonomisinin Trump döneminde iyiye gitmesini beklediğini dile getirdi. Çin ekonomisinin de bir iyileşme patikasında olduğunu kaydeden Hardenberg. “Oradaki talebe baktığımızda emtia fiyatları önümüzdeki 12 ay boyunca güçlenecek ya da stabil gidebilir.” dedi.
Öte yandan Hardenberg, jeopolitik gelişmeler ve İsrail-İran arasındaki çatışmanın kısa vadede emtia fiyatları üzerinde belirsizlik getirebileceğini dile getirdi.
“Trump ilk başta Çin’e sert çıkacak sonrasında taviz verecek”
Trump’ın Çin ile ilişkisinin dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği konusuna da değinen Hardenberg, Trump’ın Çin ile olan ilişkisinin bir şekilde küresel ekonomiyi etkileyeceğinin altını çizdi. “Trump’ın ilk başta tarife ve politikada sert çıkışlarının olacağını fakat sonrasında taviz vereceğini düşünüyorum.” diyen Hardenberg, bu konuda çok endişeli olmadığını söyledi.
“Türkiye’de tahvil tarafına daha fazla ilgi var”
Türkiye ekonomisi hakkındaki görüşlerini paylaşan Hardenberg, Türkiye ekonomisi ve para politikasının son 10 yılda adeta bir roller coasters (hız treni) gibi inişli çıkışlı olduğu benzetmesini yaptı. “Yeni yönetim Ortodoks politikaları benimsedi. Döviz rezervleri yükseliyor ve çok farklı reformlar var” diyen Hardenberg, şu anda yatırımcılar tarafında bir güven sarsılması olduğunu, bunun toparlanmasının zaman alacağını ve enflasyon düştükçe faizin de düşeceğini beklediklerini kaydetti.
“Türkiye’de tahvillere yabancı ilgisi var ancak Türk borsasında yabancı girişi çok düşük seviyelerde. Yabancıların Türk borsasına girmeden önce TCMB’nin faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklediğini düşünüyor musunuz?” sorusunu cevaplayan Hardenberg, Türkiye’de tahvil tarafına daha fazla ilgi olduğunu ve bunda da farklı faktörlerin rol oynadığını söyledi. “Yatırımcıların borsa tarafına gelmesi için güvenin inşa edilmesi lazım bu da biraz zaman alacak” diyen Hardenberg, Türkiye’nin doğru bir politika uyguladığını ve reform adımlarının sürmesi gerektiğini kaydetti.