Investing.com – Altın fiyatları, Salı günü hafifçe düşerek borç tavanı anlaşmasına ilişkin iyimserlik ve Fed’in, daha fazla faiz artırımına gideceği beklentilerinin dolara akışı hızlandırmasıyla iki ayın en düşük seviyelerinde işlem gördü.
Fed yetkililerinden gelen bir dizi şahin sinyalin yatırımcıları dolara yöneltmesiyle, sarı metal bu ayın başlarında ulaştığı rekor seviyelerden geriledi. Bu durum, ABD borçlarının temerrüde düşmesine ilişkin belirsizlik nedeniyle hissiyat kötüleşirken bile altına çok az alım geldiğini gösterdi.
Ancak politikacıların, şimdi borç tavanını yükseltmek ve potansiyel olarak sakatlayıcı bir temerrüdü önlemek için geçici bir anlaşmaya vardıklarının sinyalini vermesiyle, altın risk odaklı varlıklara yönelik iştahın artmasıyla daha da fazla baskıyla karşı karşıya. ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Pazartesi günü Asya ve Avrupa borsalarında olduğu gibi yükseldi.
Spot altın %0,2 düşüşle 1.941,51 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri, %0,2 düşüşle 1.959,50 dolar oldu. Her iki enstrüman da Mart ortasından bu yana en düşük seviyelerine yakın seyretti.
Bu hafta gözler, Fed’in faizleri daha ne kadar artırabileceğini ölçmek için ABD’den gelecek ekonomi verilerinde, özellikle de Mayıs ayı tarım dışı istihdam verileri üzerinde olacak. Geçen hafta açıklanan veriler, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksinin Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yükseldiğini ve enflasyonun değişmediğini gösterdi.
Bu eğilim, istihdam piyasasındaki herhangi bir esneklik işaretiyle birleştiğinde, Haziran ayında faiz artırımı beklentilerini daha da artıracak gibi görünüyor. Fed Fonu vadeli işlem fiyatları, piyasaların Fed’in bir sonraki toplantısında faizleri 25 baz puan artırma ihtimalinin %60’ın üzerinde olduğunu gösteriyor.
Daha fazla faiz artırımı beklentisiyle dolar, iki ayın en yüksek seviyesinden işlem görürken genel metal piyasasında fiyatlar geriledi. Daha yüksek faiz oranları beklentisi, fırsat maliyetlerini artırarak metal gibi getirisi olmayan varlıklar için kötü bir işaret.
Endüstriyel metaller de piyasaların bu yıl ekonomik koşulların daha da kötüleşmesinden korkması nedeniyle baskı altında kaldı. Bu hafta dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan Çin’den gelecek önemli imalat ve hizmet sektör faaliyet verilerine odaklanılacak.
Bakır %0,3 düşerek 3,6707 dolara geriledi ve yaklaşık yedi ayın en düşük seviyelerinden toparlanmayı kısa kesti. Kırmızı metal, Nisan ayına ilişkin bir dizi zayıf ekonomik göstergenin ardından Çin’de COVID-19 sonrası toparlanmanın yavaşladığına dair işaretlerden sert bir şekilde etkilendi.
Bu hafta ABD’de de üretim verileri açıklanacak.