SPK Lideri Gönül’den yatırımcılara uyarı! “Tüyo ile değil tablo ile yatırım yapın”
SPK Lideri Gönül, tasarruflarını Borsa İstanbul’da pahalandıran yatırımcıları uyararak, “Tüyo ve duyum ismi altında menfaat elde etmek isteyenlere prestij etmeyin, şirketlerin finansal tablolarını inceleyin” dedi.
7. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ve 7. Dünya Yatırımcı Haftası Açılış Merasimi, “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Sermaye Piyasaları Şurası (SPK) Lideri İbrahim Ömer Gönül, “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Güçlü Sermaye Piyasaları, Güçlü Türkiye” temasıyla başlayan 7. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde Sermaye Piyasası Heyeti olarak ülkemizin bölgesel ve global gücünü pekiştirmek için üzerimize düşen sorumlulukların farkındayız.
Türkiye Sermaye Piyasaları için değerli bir rolü olan Kongrede emeği geçenlere bu vesileyle teşekkür ederiz. Kongrenin piyasalarımızın güçlenmesine kıymetli katkı sağlayacağına olan inancımız tamdır” dedi.
Sektörün üst heyeti olarak, sermaye piyasası mevzuatını yapılan düzenlemelerle piyasa ihtiyaçlarını ve memleketler arası piyasalardaki gelişmeleri yansıtacak halde güncellemeye devam ettiklerini vurgulayan Gönül, “Bu süreçte mevzuatımız ve uygulamalarımızın yanı sıra yatırımcılar ve ihraççılar tarafında da büyük gelişmeler yaşandı. Hem arz hem de talep tarafında borsamıza teveccüh devam ediyor.
Bugün gelinen noktada, sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan yaklaşık 11 milyon ve ferdî emeklilik sisteminde tasarrufu olan yaklaşık 14 milyon yatırımcı bulunmaktadır” diye konuştu.
YATIRIMCILARI UYARDI
Tasarruflarını Borsa İstanbul’da kıymetlendiren yatırımcılara yönelik ihtarlarda da bulunan Gönül, şunları söyledi: “Sosyal medya dolandırıcılığı çağımızın en kıymetli sorunu.
Yatırımcılar, toplumsal medya mecralarında oluşturulan üyelik bazlı kümeler ve sohbet odalarına karşı dikkatli olmalı ve buralardan uzak durmalıdır. Tüyo ve duyum ismi altında menfaat elde etmek isteyenlere prestij etmemelidir. Tasarruf sahipleri orta ve uzun vadeli yatırım yapmalı, şirketlerin finansal tablolarını incelemeli, gerekiyorsa profesyonel takviye almalıdır.
Yatırımcılar, bilhassa birinci halka arzlarda Heyetimizce onaylanan izahnameleri ayrıntılı incelemeli, şirketin kıymetine bakmalı, mali tablolarını çok güzel incelemeli ve kararlarını buna nazaran vermelidir.”
“HALKA AÇILAN ŞİRKETLERE BORSA YOLUYLA 47,2 MİLYAR TL FON SAĞLANDI”
Şirketlerin de halka açılarak sermaye piyasalarından fon temin etmeyi sürdürdüğüne dikkat çeken Gönül, halka arzlara ait şunları söyledi: “2022 yılında 44 şirketin birinci halka arz izahnamesi onaylanmıştır. Bu şirketler halka açılarak piyasadan 23 milyar TL’yi aşkın fon temin etmiştir.
Bu yılın eylül ayı sonu prestijiyle 34 şirketin birinci halka arz izahnamesi onaylanmıştır. 33 şirketin halka arzı gerçekleşmiş olup, 1 şirketin süreci devam etmektedir. Halka açılan şirketler piyasadan 47,2 milyar TL fon sağlamıştır. Halka açık şirket sayısı 634 olup, borsada süreç gören şirket sayısı 521’dir.”
“DOKUZ AYDA 508,9 MİLYAR TL’LİK BORÇLANMA”
Özel kesim borçlanma araçları ile kira sertifikalarının da sermaye piyasasından finansman sağlayan kıymetli araçlar olduğunu belirten Gönül, “Bu araçlar, orta ve uzun vadeli finansman sağlamak için şirketlerimize banka kredilerine alternatif eserler olmaktadır.
2022 yılında 461,8 milyar TL borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yapan şirketlerimiz, Ocak-Eylül 2023 devrinde 508,9 milyar TL borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirmiştir” dedi.
“Sermaye piyasamızın derinleşmesi için fon piyasasının gelişmesi elzemdir” diyen Gönül şunları söyledi: “Kurumsal yatırımcılar tarafından yönetilen profesyonel portföyler, gerek piyasanın gelişmesi gerekse ferdî yatırımcıların tasarruflarını daha rasyonel yönetebilmesi açısından değerlidir.
Bu yılın Eylül sonu prestijiyle toplam 1.349 adet menkul değer yatırım fonu, 377 adet emeklilik yatırım fonu ve 21 adet borsa yatırım fonu olmak üzere 1.747 adet fon bulunmaktadır. 2023’ün Eylül sonu prestijiyle menkul değer yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf seviyesi yaklaşık 2 trilyon TL olmuştur.
Aynı devirde portföy idare şirketlerimiz tarafından yönetilen fonların toplam büyüklüğü de 2.66 trilyon TL’ye ulaşmıştır. Girişim sermayesi yatırım fonlarının sayısı 262’ye, fon toplam pahası 83.3 milyar TL’ye yükselirken, gayrimenkul yatırım fonlarının sayısı 148’e, fon toplam bedeli 47 milyar TL’ye yükselmiştir.
SPK tarafından sermaye piyasalarına kazandırılan kitle fonlaması sistemine de dikkat çeken Gönül, “Kitle fonlaması, ülkemizde katma bedeli ve rekabet edebilirliği yüksek teknolojik eser ve hizmet üretimini planlayan iş fikirleri ile girişim şirketlerinin gereksinim duyduğu finansal kaynakların toplanması gayesiyle oluşturulan bir yatırım sistemidir. Mevcut durum itibariyle 12 adet kitle fonlaması platformu bulunmaktadır.
Bu platformlar aracılığıyla toplanan fon kıymeti 681.8 milyon TL olmuştur. Hisseleri dağıtılan şirket sayısı 91, yatırımcı sayısı da 26 bin 610’a ulaşmıştır” diye konuştu.
SPK’DAN FİNANSAL OKURYAZARLIK PORTALI
Sermaye piyasalarının süratli bir gelişme gösterdiği ve yatırımcı sayısının da önemli manada arttığını belirten Gönül, finansal okuryazarlık düzeyinin artırılmasının daha da kıymetli hale geldiğini vurguladı.
Finansal Okuryazarlık seviyesinin artırılması için ilk-orta-lise ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim seminerleri, fotoğraf ve kompozisyon yarışları düzenlediklerini kaydeden Gönül, “Ev hanımları ve bayan teşebbüsçüler için de Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı ile bir protokol çalışması yapmaktayız.
Finansal Okuryazarlık ismine çok değerli bir projeyi de bu ay içinde hayata geçireceğiz. Şuramız liderliğinde Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu tarafından bireylerin finansal okuryazarlık düzeyinin artırılmasına yönelik Finansal Okuryazarlık Portalı’nın açılışını yapacağız” dedi.
“İSTANBUL FİNANS MERKEZİ İLE BÖLGESEL VE GLOBAL BİR MERKEZ OLACAĞIZ”
İstanbul Finans Merkezi’nin kıymetine değinen Gönül, “Piyasalarımızdaki nitel ve nicel gelişmeler, teknolojik gelişmelerin yakın takibi, İstanbul Finans Merkezi’nin bölgesel/küresel bir merkez olmaya ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.
İstanbul Finans Merkezi; ülkemizin finansal hizmet ihracatının artmasına, rekabetçi bir finansal ekosistemin oluşmasına, milletlerarası finans sistemi entegrasyonuna, finansal piyasaların derinleşmesine ve iştirak finans ekosisteminin gelişmesine kıymetli katkı sağlayacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliğiyle İstanbul Finans Merkezi’nde “Sermaye Piyasası ve Finans Mesleksel Anadolu Lisesi” açmayı hedefliyoruz. Böylelikle kesime genç yaştan itibaren nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi ve istihdam etmeyi amaçlıyoruz.
Bundan bağımsız olarak “İFM Finans Akademisi” projesini İFM İdaresi ve paydaşlarla hayata geçirerek, üniversite mezunlarına ve kesim profesyonellerine eğitim ve sertifika programları yapmak da amaçlarımız arasındadır” diye konuştu.
“ELEKTRONİK MÜRACAAT SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR”
Cumhuriyetin ikinci asrına girerken Sermaye Piyasası Kurulu’nun altyapısında da büyük yatırımlar yapmaya devam ettiklerini tabir eden Gönül, “Bugün prestijiyle bir projemizi daha hayata geçirdiğimizin muştusunu vermek isterim. ‘Elektronik Müracaat Sistemi (eBaşvuru) ile şirketlerimizin müracaatlarını elektronik ortamda almaya başlayacağız.
e-Başvuru projesi ile Heyetimize yapılan müracaatların sonuçlanma müddeti kısalacak, kırtasiye azalacaktır. Birinci etapta Portföy İdare Şirketleri ve Yatırım İştirakleri, Konseyimize e-Başvuru uygulaması üzerinden müracaat yapabilecek. 2024 yılının birinci ayından itibaren de Konseyimize tabi tüm kurum, kuruluş ve iştiraklerinin hâlihazırda 250’nin üzerinde müracaat çeşidi elektronik ortamda yapılmaya başlanacaktır.
Elektronik Müracaat ile Heyetimize yapılacak müracaatların daha kısa müddetlerde sonuçlandırılması hedeflenmektedir” dedi.