Foreks – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Moğolistan İş Forumu, Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (MNCCI) Başkanı Tur-Od Lkhagvajav, DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Özkan Öztürk ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 17 Ocak 2025 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
DEİK ile Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (MNCCI) arasındaki mutabakat zaptının yenilendiği toplantıda e-ticaret ve deri sektöründe firmalar arasında iki mutabakat zaptı imzalandı.
Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur, “İki ülke arasında stratejik ortaklık konumuna yükseltilen anlaşmaya devlet başkanları imza atmıştır. İş adamları arasında geliştirilen iş birliklerine de iki ülke sahip çıkacaktır. Bunu özellikle belirtmek isterim. Moğolistan’da yeni şirketler kurmanızı, yeni işler yapmanızı, üretmenizi, tanıtmanızı ve Orta Asya’nın kalbinde güzel faaliyetler yapmanızı yürekten temenni ederim. Şu anda maden ürünlerimizi, biraz ham olarak ihraç ediyor olsak da daha yakın dönemde doğal kaynaklarımızı işleyerek nihai ürün elde ederek dünya pazarına satmayı düşünüyoruz” dedi.
Tuzcu: “Moğolistan, Türk firmalarının varlığını önemsiyor”
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise, “Moğolistan son dönemde kişi başına gelir anlamında Türkiye gibi çok ciddi bir mesafe katetti. Önümüzdeki dönemde de kişi başına geliri 10 bin doların üzerine çıkarma hedefleri var. Yine dış ticarette bakır, kömür, demir cevheri, altın, uranyum gibi kaynakların işlenmiş ekonomi ürünlerine dönüştürülmesinde önemli perspektif sunuluyor. Önümüzdeki dönemde 150’ye yakın projeyi bizlere dün anlattılar. Bunlar arasında özellikle dikkatimizi çeken; termik santraller, hidroelektrik santraller, maden işleme fırsatları, bakır ve demir cevherleri. Bunları ekonomiye taşıyacak projelerle özellikle demir yolu inşasıyla, yatırımların güçlenmesi adına yeni bir dönemin planlamasını yapıyorlar. Burada Türk firmalarının varlığını önemsiyorlar. Türk firmalarının birçok alanda tarımsal ekonomiden müteahhitliğe çok büyük bir deneyimi mevcut. Avrupa’nın en önemli tarım ürünleri tedarikçisi durumundayız. Son dönemde Moğolistan’la her ne kadar belli ürünlerde, maden dışı ürünlerde ticaret geliştirmiş olsak da özellikle tarımsal ekonominin gelişmesine firmalarımızın katkısının olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Olpak: “Moğolistan’da internet kullanımının artması ve dijitalleşmeye olan ilgi, e-ticaret ve dijital teknoloji alanında fırsatlar oluşturuyor”
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Moğolistan ile 140 milyon dolara yakın bir ticaret hacmimiz var ve bunu artıracak potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum. Moğolistan’daki müteahhitlerimiz 400 milyon doları aşkın proje üstlenmişler. Ticaretimizin artması kadar, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin farklı sektörlere yayılması, ticaretten yatırımlara ve ikili iş birliklerine kadar çeşitlenerek devam etmesi çok önemli. Moğolistan’da internet kullanımının artması ve dijitalleşmeye olan ilgi, e-ticaret ve dijital teknoloji alanında fırsatlar oluşturuyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin teknoloji sektörü, Moğolistan’daki dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilir. Dünya çapında öne çıkan Türk firmalarımız ve DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz ile Moğol firmaları geleceğe yatırım yapabilirler. Enerjiden, sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına kadar neredeyse her alanda önemli yatırım imkanlarımız var. Moğol iş dünyasını da bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyorum. İki ülkenin de güçlü olduğu turizm ve ayrıca et işleme tesisi inşa etmek için hayvancılık alanında iş birlikleri yapılabilir. Moğolistan’ın sağlık turizme ilgisi yüksek ve sağlık alanında ülkede yatırımları yıldan yıla artıyor. Türkiye’nin sağlık sektöründeki başarılı ilerleyişini Moğolistan özelinde de değerlendirebiliriz” dedi.
Özkan: “Moğolistan’a yatırım yapmak isteyen firmalara devlet destekli teşvikler sunulmalı”
DEİK/Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Özkan Öztürk, “Moğolistan tarafından ilgili kurum/kuruluş temsilcileriyle iş birliğinde dış ticaret ve karşılıklı yatırımlarımızı geliştirmek üzere çalışmalar yapmaya hazır olmakla birlikte, iki ülke iş dünyası temsilcilerini sık sık bir araya getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gümrük vergilerinin çok yüksek olması nedeniyle, yeniden revize edilerek oranların düşürülmesi mümkünse kaldırılması, Türkiye’den Moğolistan’a yatırım yapmak isteyen firmalara devlet destekli teşvikler sunulmalı, para transferi yapmanın daha kolay çözümleri için kamu ve özel bankacılık anlaşmaları yapılmalı, Türk firmalarının Moğolistan’da daha hızlı iş yapabilmesi için bürokrasinin kolaylaştırılması ve iki ülke arasında taşımacılık yapan firmalara akredite bir sisteme oluşturularak yaşanabilecek problemlerin önlenmesi gibi başlıca konulara çözümler bulunabilir” dedi.
İş Forumu’nun sponsorları ise, HNC İnşaat A.Ş., Aga Bullion, Green Chemicals®, Nata Holding ve Petlas oldu.