Site icon Prizmabet

Çin radarından, piramitlerin tepesinde ilginç keşif

Atmosferin üst kısımları sıra dışı olaylarla dolu ve iletişim/navigasyon hizmetleri için önemli olanlardan biri de ekvatoral plazma kabarcıklar (EPB’ler). Peki bu kabarcıkların piramitlerle nasıl bir bağlantısı var?

EPB’ler alçak enlemlerde, genellikle gün batımından sonra oluşan aşırı ısınmış gazın sıcak cepler oluşturması anlamına geliyor. Henüz tam olarak anlaşılmamış olan bu kabarcıklar, Dünya’nın uzay bağlantısını etkilediğinden, ne olup bittiğini bilmek önemli.

Mısır üzerinde devasa bir plazma kabarcığının bulunması, başlı başına büyük bir haber değil, zira ülkenin lokasyonu gereği bu normal bir durum. Bu EPB’lerden her yıl onlarcası bu bölgede oluşur. İlginç olansa kabarcığın gözlemlendiği yer. Gözlemler genellikle küresel bir bakış açısı elde etmek için uzaydan yapılır. Ayrıca yerden de yapılabilir, ancak yerin eğriliği nedeniyle radar, ufkun altındaki hedefleri görmekte zorlanabilir.

Şimdi, Çin Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar, Güney Çin Denizi’ndeki Hainan adasından, 8.000 kilometre (4.970 mil) uzaklıktaki Mısır üzerindeki kabarcıkları tespit edebiliyor.

Çin bir süre önce Düşük Enlem Uzun Menzilli İyonosferik Radar (LARID) inşa etti. Bu, plazma kabarcıkları tarafından oluşturulan düzensizlikleri gözlemleyebilen bir radar sistemi. Tıpkı radyo yayınlarının iyonosferin plazmasından yansıtılarak dünyaya gönderilebilmesi gibi, radar sinyalleri da aynı şekilde gönderilebilir. LARID’in yeteneği, sinyalleri geri alıp bunları plazma kabarcıkları tarafından oluşturulan varyasyon olarak yorumlamak…

Bu nedenle Giza üzerindeki kabarcık yeni bir şey değil, ancak Çin’den gelen gerçek zamanlı değişiklikleri görmek olağanüstü. Araştırmacılar, bu tür radarların bir ağının oluşturulmasının bu olayların izlenmesi için devrim niteliğinde olabileceğini öne sürüyorlar.

Yeni radarlar mı inşa edilecek?

Bilim insanlarına göre, sonuçlar, gelecekte üç ila dört radardan oluşan bir düşük enlem OTH [Ufkun Üzerinden] radar ağı kurmak gerekebilir. Böylece gerçek zamanlı olarak küresel EPB görüntüleri elde etme yeteneği kazanabiliriz.

EPB’ler mevsimden mevsime, biraz da hava gibi değişir. Ancak havadan farklı olarak, güneş aktivitesinden de etkilenirler. Konum, boyut ve zamanlama gibi birden çok özellik açısından bunları tahmin etme yeteneği, uyduların yaşadığı büyük kesintileri azaltmak için çok önemli olabilir.

Öte yandan, dünyada başka sıcak çöller de bulunmasına rağmen, neden piramitlerin bulunduğu çölde dünyanın en büyük EPB’lerinin oluştuğu da bir soru işareti oluşturuyor. EPB’lerin oluşumuyla piramitlerin bağlantısı şu anda bilinmiyor ancak yakında bazı bilim insanları bunları araştırmaya başlayabilir.

Exit mobile version