Sağlık ve hoşluk için kolajen kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Pekala, kimler için uygun yahut kolajen yararları nelerdir? Sizler için kolajen kullanımı rehberi hazırladık; en çok merak edilen sorulara yanıtlar bulabilirsiniz.
Esasında kolajen bedende doğal olarak üretilmekte ve yüksek oranda bulunmaktadır. Lakin, yaşlanma, fazla kilo, yanılgılı beslenme alışkanları, çeşitli hastalıklar sebebiyle üretim ölçüsü azalmaktadır. Bu durumda, dışarıdan destek olarak kolajen kullanımı önerilmektedir.
Kolajen kullanımı kimler için uygun?
Kişi, 30 yaş ve üzeri ise kolajen kullanımı için uygundur. Örneğin, saç dökülmesi sorunu yaşayan şahıslar tahlil için Tip 1 ve 3 kolajen içmekte ve yarar görmektedir. Birebir halde, cilt sıkıntılarını gidermek isteyenler de kolajen kullanmaktadır. Tip2 kolajen ise kas, kemik ve eklem sıhhati üzerinde çalışmaktadır.
Hangi kolajeni ne için kullanabiliriz?
Kolajen, bedendeki tesirlerine nazaran farklı türlerdedir. Genel çizgileriyle saç ve cilt için Tip 1 ve 3 kolajen, kemik ve eklem yapısı için Tip2 kolajen tercih edilmektedir. Tablet, toz yahut sıvı formda kolajen kullanımı tüketicilere sunulmaktadır. Şayet, bu tarafta gereksinimleriniz varsa, yaşınız da uygunsa kolajen içebilirsiniz.
Kolajen kullanımı kimlere uygun değildir?
Yapı itibariyle bir cins protein olan kolajen, balık ve sığırdan üretilmektedir. Bu bakımdan, bilhassa safra kesesi, böbrek, karaciğer rahatsızlığı olan şahısların, kolajen kullanmadan evvel kesinlikle doktora istişaresi gerekiyor. Gebeler üzerinde besin destekleri testi tam olarak yapılmadığı için tesirleri bilinmiyor. Emzirme ve hamilelik dönemindeyseniz, tabibe sorup onun yanıtına nazaran hareket etmekte yarar var.
Ne kadar mühletle kolajen kullanmalıyım?
Araştırmalar bize, yaş nazaran kolajen kürü yapmanın sayısı ve müddeti hakkında bilgi veriyor. 30 ve 50 yaş ortasındaki şahıslar için senede 2 defa 3 aylık kolajen kürü önerilirken, 50 yaş ve üzeri için senede 3 kere 3 aylık kür tavsiye edilmektedir. Yani, yaşınıza nazaran bu mevzuda karar verebilirsiniz.
Hangi kolajen ne işe fayda?
Belirttiğimiz üzere çeşitlerine nazaran kolajenlerin farklı tesirleri vardır. Genel sınırlarıyla kolajen yararları şöyle sıralanabilir:
- Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Kas, kemik ve eklem sıhhatini güçlendirebilir.
- Obezite tedavisinde diyet destekçisi yapılabilir.
- Cilt kırışıklarını azaltmada tesirli olabilir.
İlaveten, vitamin ve mineral içeren kolajen destekleri sayesinde günlük fizikî gücün yükselmesi, tatlı ve hamur krizlerinin çözülmesi üzere olumlu tesirler görülmektedir.
En tesirli kolajen takvsiyesi hangisi?
Kolajen kullanımı için seçim yaparken, karar vermek zorlayıcı olabiliyor zira çok sayıda marka var. Burada form ve doza bakarak pahalandırmak gerekir. Günlük 5.000 mg ve üzeri kullanım tavsiye edilmektedir. Ekseriyetle tablet kolajen formu daha düşük dozda olurken, toz yahut sıvı kolajen daha yüksek dozdadır. İçerdiği vitamin ve minerallere dikkat etmekte yarar var.
En uygun kolajen kullanımı ne vakit?
Toz yahut sıvı kolajen kullanıyorsanız; gece yatmadan bir müddet evvel içebilirsiniz. Zira, bedenimiz biz uykudayken kendini ve hücreleri yeniler. Kolajen desteği ile bu gücü artırabilir ve daha süratli sonuç alabiliriz. Tablet kolajen ise çoklukla tok karnına ve gündüz vakitlerinde içiliyor. Elbette, tercih ettiğiniz markaya nazaran değişiklik görülmektedir.
Balık kolajeni mi sığır kolajeni mi?
Yine sıkça rastlanan sorulardan biri, balık yahut sığır kolajeni tercih etmektir. Her biri kendi içinde yeterlidir ve yararlıdır. Burada örneğin, sığır kolajeni için helal sertifikası arayışınız olabilir yahut yurtdışında yaşıyorsanız, balık kolajeni kullanmak dini hassasiyetleri olan şahıslar için daha uygun olabilir. İçerdiği kolajen dozu ve tipine seçmek, daha kıymetlidir.
Kolajen kilo aldırır mı?
Hayır, katiyetle kolajen kilo aldırmaz. Yalnızca birinci günlerde, beden için yeni bir destek olduğu için süreksiz şişkinlik yapabilir. Sistemli kullanmaya devam ettikçe bu tesir ortadan kalkar. Hatta, birtakım kolajen markalarında vitamin, mineral desteği olduğu için kişinin kendini daha tok hissetmesine yardımcı olur ve kilo vermek için diyeti dayanaklar.
Referans: http://pajes.pau.edu.tr/jvi.aspx?pdir=pajes&plng=tur&un=PAJES-80688&look4=