Polikistik over sendromu günümüzde bayanların en sık karşılaştığı hormonal bozukluk olan hastalıklardan biri. Adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme üzere düzensizliklerle ortaya çıkan polikistik over tedavi edilebilir bir hastalık. Polikistik over sendromunda, kanda androjen ismi verilen erkeklik hormonlarının artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme üzere belirtiler oluşuyor. İşte polikistik over sendromu hakkında her şey…
Polikistik over sendromunun belirtileri neler?
Polikistik over sendromu yumurtlama bozukluğu ve kanda androjen düzeyinin artışıyla belirtilerini verir. Bilhassa yumurtlama bozukluğu sonucunda uzun aralıklarla yahut bir müddet hiç adet olmama formunda de kendini gösterebilir.
Kanda androjenlerin arttığını muhakkak eden durumlar ortasında erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi ve sivilcelenme halinde kendini gösterebilir. Ayrıyeten insülin (şeker) metabolizmasını da bozduğu için bilhassa göbek etrafında kilo artışı gözlemlenmektedir. Polikistik over sendromunun belirtileri ise şöyledir;
İnsilüne karşı direnç
Kiloda artış
Saç dökülmesi
Tüylenme
Sivilce
Yüz bölgesinde yağlanma
İltihap
Düzensiz adet
Cildin kararması
Baş ağrısı
Kısırlık
Depresyon
Polikistik over sendromu en sık görülen endokrin bozuklukları ortasında yer almaktadır. Yaklaşık her 10 bayandan 1’inde görülmektedir. Polikistik over sendromu, ergenlik ve genç erişkinlik periyottaki genç kızlarda da görülebilen bir durumdur.
Özellikle kilolu, adet görme şikayeti olan, yüzünde sivilceleri ve cildinde yağlanma olan bir genç kızda kesinlikle polikistik over sendroumu araştırılmalıdır. Daha çok kilolu ve erkek tipi tüylenmesi olan hastalarda görülmektedir.
Adet düzensizliği ile başvuran her genç kızda da polikistik over sendromu olmayabilir. Genç kızlar birinci adet görmeye başladıkları yıllarda adetleri fizyolojik olarak da sistemsiz olabilir.
Üreme işlevlerinin düzenlenmesinde değerli olan beyin ve yumurtalık ortasındaki akslar ergenlik devrinde tam olarak oturmadığı için yaşanan kimi adet düzensizlikleri olağan kabul edilebilmektedir.
Polikistik over sendromu için çoklukla hormon ve tam kan sayımı testleri verilmektedir. Kandaki androjen hormonlarının düzeyi ile FSH ve LH isimli hormonların düzeylerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında epey değerlidir. Bunların yanı sıra ultrasonografiyle yumurtalıkların polikistik yapısının gösterilmesi teşhis koydurucudur.
Polikistik over tedavisi nasıl olur?
Fiziki muayene sonrasında üreme sisteminde rastgele bir sorun olup olmadığı gözlemlenir. Kan testinde çıkan hormonsal bozukluklara nazaran doğum denetim hapları yahut adet düzenleyici ilaçlar önerilebilir. Şayet polikistik overe bağlı gelişen farklı hastalıklar varsa doktor tarafından farklı bir tedavi tekniği de uygulanabilir.
Polikistik over, uzun müddet tedavi edilmezse bu sendroma bağlı farklı hastalıklara da neden olabilir. Polikistik over sendromu hastalarında direkt görülen soruların başında yumurtalama bozukluklarına bağlı olarak gebe kalamama gelmektedir.
Ayrıca hastalarda şeker ve yağ metabolizmasının bozulmasına bağlı olarak Tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği ve obezite üzere durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bedende androjenlerin fazlalığı saç dökülmesi, erkek tipi tüylenme, ciltte yağlanma ve sivilcelenme üzere dermatolojik sıkıntılara da yol açabilmektedir. Bu nedenlerle polikistik over sendromunun tedavisinde, bu durumların tamamı göz önünde bulundurularak kapsayıcı bir tedavi ele alınmaktadır.
İlaç tedavisi uygulaması temelde bedendeki hormon istikrarının sağlanması ile yağ ve şeker metabolizmasının dengelenmesi emeliyle uygulanmaktadır. Bu esnada hastanın da uygun diyet ve fizikî aktiviteyle tedavi sürecini desteklemesi hayli kıymetlidir.
Yumurtalama işlevi bozulmuş olan kimi hastalarda bu işlevin tekrar yerine getirilebilmesi için laparoskopik (kapalı) prosedürlerle yumurtalıklara yönelik cerrahi teşebbüslerde de bulunulabilmektedir.