Turkcell’den yapılan açıklamaya nazaran, şirketlerin birçoğu salgın sonrasında müşteri süreçlerinin fizikî mağaza, şube ya da bayi ziyaretine muhtaçlık duyulmadan yapılmasına öncelik verdi. Oluşan bu dijital muhtaçlık, uzaktan kimlik doğrulayabilen yapay zekâ teknolojileriyle mümkün hale geldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun düzenlemelerinin akabinde şirket ve kurumların, yüz tanıma tahlilleriyle müşterilerini dijital kanallardan doğrulayabilmesinin önü açıldı.
Bu kapsamda, Turkcell de yüz tanıma konusunda şirketler için geliştirdiği Dijital Doğrulama eseri ile dünya çapında tek kabul gören NIST FRVT 1:1 (Face Recognition Vendor Test) testinden yüksek skorla onay aldı.
“Dijital doğrulamalarını süratlice sağlayabiliyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Bilgi ve İrtibat Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, Turkcell mühendisleri tarafından geliştirilen eserin, müşterilerin taşınabilir uygulamalarına entegre edip kullanılabilecekleri Android ve IOS uyumlu çalışan bir taşınabilir yazılım geliştirme kiti olduğunu belirterek, “Bu eser altında yüz doğrulama, canlılık denetimi, kimlik doğrulama (OCR) ve sesli onay servisleri bulunuyor. Örneğin, Turkcell uygulamasında, müşterilerimizin mağaza kanalından yapılan yeni tesis ve numara taşıma süreçlerinde bu servisler ile dijital doğrulamalarını süratlice sağlayabiliyoruz.” sözlerini kullandı.
Bu eserle yakaladıkları memleketler arası muvaffakiyete değinen Öztürk, “Görüntü sürece grubumuz bu yıl Yüz Tanıma Sistemleri Sağlayıcısı (NIST FRVT 1:1) testine müracaat yaptı. Küresel firmaların girdiği testte Türkiye’den başvuran şirketler ortasında en yüksek skorlardan birini elde ettik. Böylelikle dijital doğrulama süreçlerinde kullanılacak yüz tanıma algoritmalarında beklenen doğruluk oranlarını NIST onaylı standardımızla sağlamaya başladık.” açıklamasında bulundu.
“Veri güvenliğine her açıdan büyük ehemmiyet veriyoruz”
Öztürk, gerekli iş süreçlerinde müşterilerinin yahut çalışanlarının yüz imajlarını işlemeden evvel yasal düzenlemelere uygun hareket edildiğini, abonelerini mevzuata uygun bir halde aydınlattıklarını ve KVKK (Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu) gereği açık isteklerinin alındığını vurgulayarak, “Açık istek verilmeden müşteri ve çalışanların yüz imajlarını işlemiyoruz. Turkcell olarak data güvenliğine her açıdan büyük kıymet verdiğimiz için kayıt süreci de, aydınlatma yükümlülüğü çerçevesinde gerekli bilgilendirme yapılmadan ve bireylerden açık istek alınmadan yapılmıyor.” biçiminde konuştu.