BIST serbest düşüş yaşıyor. Global borsalardaki iyimser havanın aksine endeks peş peşe yedinci günde de gerileyerek 250 günlük ortalamasının altına sarktı, borsadan çıkan yatırımcıların gram altına yöneldikleri haberleri var.
Borsadaki düşüşte İsrail-İran gerginliğinin yanı sıra uygulanan sıkı para politikası neticesinde reel sektörden gelen iflas ve konkordato haberlerinin yarattığı olumsuz havanın da etkisi olduğunu düşünüyorum.
Sanayideki durumu gösteren Türkiye PMI endeksi pandemiden bu yana en düşük seviyede geldi, sıkı para politikası sanayi kesimini oldukça zorlamaya başladı.
TÜİK aylık enflasyonu %2,2 olan beklentinin üzerinde %2,97 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon ise baz etkisi nedeniyle %49,38 seviyesine geriledi.
Yurtiçi ÜFE’nin yıllık bazda %33,09 artışla manşet TÜFE’nin ciddi bir şekilde altında kalması, talep yönlü enflasyonun (hizmet) baskın olduğunu gösteriyor.
Aylık enflasyonda düşüş eğilimi olmadıkça TCMB sıkı para politikasına devam edeceğini söylemişti. Ama bu faiz indirimi olmayacak anlamına gelmiyor. Enflasyonun para politikası faizi olan %50’nin altına gelmesiyle Merkez Bankası’nın faiz indirimi için elinin kuvvetlendiğini düşünüyorum. Yabancı bankalar faiz indirim beklentilerini Kasım’dan Ocak ayına taşıdılar. Gene de sanayi kesiminin durma noktasına gelmesi sebebiyle TCMB’nin Kasım ayında faiz indirimlerine başlaması yüksek ihtimal.
Faiz indirimlerinin beklenenden geç gelebileceği ihtimali dün dövize satış getirdi. Son hafta verilerine baktığımızda TCMB’nin hala piyasadan döviz aldığını ve swap hariç net rezervinin 2 milyar dolar kadar arttığını görüyoruz.
BDDK verisine göre 27 Eylül ile biten haftada, yabancı para mevduatlar 1,1 milyar dolar düşüşle 197,9 milyar dolar seviyesine geriledi.
KKM’nin TL cinsi bakiyesi 22,2 milyar TL düşüş kaydederken, TL mevduatın toplam mevduat havuzundaki payı %54, döviz mevduatın payı %37, KKM ise %8’e geldi.
TCMB verilerine göre yabancılar geçtiğimiz hafta 0,2 milyar dolar hisse alırken, uzun bir aradan sonra 0,4 milyar dolar devlet tahvili satışı gerçekleştirmiş.
Petrol fiyatlarındaki artış global olarak enflasyon endişesi yaratırken Türkiye gibi net enerji ithalatçısı ülkelerin cari işlemler dengesini de zorlaması açısından olumsuz.
Bugün, ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam, TDI, datası önemli. Beklenti istihdamda 150 bin kişilik artış olması. Bunun üzerinde gelecek bir rakam dolar endeksini güçlendirir. Altında gelecek rakam ise başta altın ve gümüş lehine olmak üzere doları zayıflatır.
Gümüşün ons fiyatı, bu sabah 32,20 dolar seviyesine yükselerek neredeyse son 12 yılın en yüksek seviyesinde işlem görürken, altının ons fiyatı ise geçen hafta test ettiği tüm zamanların zirvesi olan 2.685 dolar seviyesinin yakınında işlem görüyor.
Vega Portföy GM İbrahim Tarkan Çetin