Site icon Prizmabet

Anksiyete (kaygı) nedir?

Anksiyete (Kaygı) birçok insanın hayatının bazı dönemlerinde yaşadığı, yakından tanıdığı, korkuya benzeyen yoğun bir duygudur. Hastalık derecesinde olmayan anksiyete strese karşı oluşan yanıtın önemli bir parçasıdır ve kişiyi bir tehlike anında harekete geçmeye yöneltir ve kişinin hayatta kalmasına yardımcı olur. Normal düzeydeki anksiyete mantıklı, gerekli ve yaşamsaldır. Kişiyi sıkıntılı duruma sokan aslında anksiyetenin beklenenden daha şiddetli olması, gereğinden daha uzun sürmesi ve kişinin günlük hayatını ve işlevselliğini bozmuş olmasıdır.

Kişi anksiyeteyi sanki kötü bir haber alacakmış, her an kötü bir şey olacakmış, bir felaket olacakmış gibi nedeni belli olmayan bir sıkıntı, bir endişe duygusu olarak algılar ve tanımlar. Çok hafif tedirginlik, gerginlik duygusundan panik derecesine varan değişik yoğunluklarda olabilir.

Anskiyetenin en yaygın semptomları arasında şunlar yer alır:

Anksiyetenin Fiziksel Belirtileri

Anksiyetenin neden olduğu fiziksel belirtiler arasında aşağıdakiler öne çıkmaktadır:

Zaman zaman kaygılı hissetmek normaldir ve belli zamanlarda bu kaygı hayatın farklı alanlarında artabilir ancak Yaygın Kaygı Bozukluğunda geçmeyen bir şekilde farklı konular üzerine sürekli endişelenme hali söz konusudur. Eğer bu semptomlardan kişinin günlük hayatının işlevselliğini etkiliyorsa mutlaka destek almalıdır.

Exit mobile version