Bireysel Psikoterapi Nedir?
Bireysel psikoterapi danışanların, terapistleri ile birlikte terapötik bir iş birliği içinde, birebir bir şekilde yürütmüş oldukları terapi sürecidir. Bireysel psikoterapi ile birlikte bireyler günlük hayatlarında karşılaşmış oldukları zorlukların, problemlerin, streslerin ve sıkıntıların üstesinden nasıl gelebileceklerini çözümleyebilmektedir. Bireyler onları rahatsız eden sorunları, durumları ve olayları bir uzman eşliğinde çözüme kavuşturmaktadır.
Bireysel terapiler ile asıl hedeflenmekte olan ise bireylerin yaşamış oldukları ruhsal sancıları azaltabilmektir. Terapi süreci içinde danışan ve terapist amaçlar ve hedefler belirlemektedir. Ancak bu amaçlar ve hedefler terapi süreci içerisinde değişebileceği için tekrardan yapılandırılma imkanı bulunmaktadır. Hedeflerin ve amaçların belirlenmesinin önemlidir çünkü bu amaçlar ve hedefler doğrultusunda bireyler yaşamış oldukları sorunların, zorlukların üstesinden gelebilmeyi öğrenmekte ve onları rahatsız eden duygu, düşünce, tutum ve davranışları değiştirebilmeyi aynı zamanda yeni kalıplar geliştirebilmeyi öğrenebilmektedir.
Bireysel psikoterapi ile beraber bireylerin olaylara olan farkındalıkları artmakta ve iç görü kazanmaktadır. Bireyler artık karşılaşmış oldukları durumlara daha farklı bir şekilde bakabilmekte ve yaklaşabilmektedir. Sorunlarını çözüme kavuşturabilmeyi başarmış olan bireyler aynı zamanda sosyal ilişkilerinde yaşamış oldukları sorunları da beraberinde çözmüş olacaklardır.
Peki bireyler psikoterapi desteğine ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlayabilir? Aşağıda belirtilmiş olan sorulara benzer soruları kendinize sorarak sizlerde bir terapi desteğine ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz;
- Son zamanlarda yaşamış olduğunu olaylar huzurunuzu bozuyor mu?
- Kimsenin beni anlamadığını mı düşünüyorum?
- Kim olduğumu ve ne istediğimi bilmiyor muyum?
- En son kendimi ne zaman gerçekten mutlu hissettim?
- Eskiden keyif veren etkinlikleri yaparken artık keyif almıyor muyum?
- Kendimi son zamanlarda çok kaygılı mı hissediyorum?
- Öfkemi kontrol edemiyor muyum?
- Beni rahatsız eden tekrarlayıcı düşüncelerim veya davranışlarım var mı?
- Uykuya dalmakta zorluk mu yaşıyorum?
- Gece uykularım sık mı bölünüyor?
- Duygularımda azalma mı var?
- Tahammülsüzlük mü yaşıyorum?
Bireysel terapide de bireylerin başvurmuş oldukları sorunların terapistin çalışma alanı olması son derece önemlidir. Bireyler bir terapiste başvururken öncelikle iletişime geçmiş oldukları terapiste sorununu belirtmeli ve terapiste çalışma alanına uygun olup olmadığını sormalıdır. Aksi halde doğru olmayan bir terapist seçimi süreci olumsuz etkileyecektir. Bireysel terapide terapistlerin en sık çalışmış oldukları çalışma alanları ise;
- Kaygı bozuklukları
- Panik atak
- Depresyon
- Kişilik bozuklukları
- Duygu durum bozuklukları
- Uyum sorunları
- Obsesif Kompulsif bozukluğu (OKB)
- Yeme bozuklukları
- Stres
- Fobiler
- Öfke kontrol sorunları
- Travma sonrası stres bozukluğu
- İlişkilerle ilgili sorunlar
- Öz saygı eksikliği
- Kayıp ve yas
Psikoterapiler isteğe göre yüz yüze ve online bir şekilde yapılabilmektedir. Seans süresi 50-60 dakika arasında sürmektedir.