Site icon Prizmabet

Laparoskopik cerrahi

Geleneksel açık cerrahi yöntemine üstünlükleri şunlardır:

Laparoskopi hem gerekli hallerde karın içini görüp tanı koymayı sağlar hem de gereken tüm cerrahi işlemlerin yapılmasını sağlar.

Laparoskopi genel anestezi ile yapılır, hasta ameliyatta bilinçli değildir ve ağrı duymaz.

İşlem için göbek deliği çevresindeki bir kesiden kamera ayrıca işleme göre 2 veya 3 adet yarım santimetrelik deliklerden de cerrahi aletler karına yerleştirilir. Kamera yerleştirilince karın içerisi karbondioksit gazı ile şişirilerek cerrahın etrafı görmesi ve işlem yapması kolaylaştırılır.

Çoğu hasta ertesi gün taburcu olur.

Laparoskopik cerrahi ile yaptığım işlemler

Tanısal işlemler

İnfertilite, kronik kasık ağrısı veya tanısı konulamayan yeni başlamış ağrı hallerinde görerek tanı koymak için laparoskopi yapılır

Tedavi için

Bu ameliyatların hepsi açık yöntemle de yapılabilir ancak laparoskopinin hastaya sağladığı konfor nedeniyle laparoskopi için ciddi risk taşıyan nadir hastalar dışında tümünü laparoskopi veya robot yardımlı yapmaktayım.

Robot yardımlı ameliyatlar da kapalı ameliyat türüdür. Burada hastanın karın duvarına 0.8 cm’lik deliklerden kamerayı ve 3 adet cerrahi aleti taşıyacak robot kollarını bağlamaktayız. Bu ameliyatta cerrah hastadan birkaç metre uzaktaki konsolda (üst resümde) ekrandaki görüntü üzerinden robot kollarını yöneterek işlem yapar . Laparoskopiye üstünlüğü görüş alanı daha geniştir, daha rahat el hareketi yapılabilir, deneyimli yardımcı gereği kalmaz. Dezavantajları hastaya bağlanma ve ayrılma işlemleri ameliyat süresini biraz uzatır. Hem cihaz hem de sarf malzemesi oldukça pahalıdır.

Exit mobile version